Sukutapaaminen Raumalla 13.-14.6.2015

Helkkilän Hellman suvun 14. sukutapaaminen 13.-14.6.2015 Rauman Kivikylän areenalla

14. sukutapaamisen ohjelma oli etukäteen esitetty suvun kotisivuilla, jaettu sähköpostilla suvun jäsenille ja kuvattu myös suvun lehdessä Aviisi 1:ssä.

Suvun kantaisä Emanuel oli vahvasti mukana tapaamisessa. Hänen kuvansa, ainoa otos v. 1794 syntyneestä kantaisästä, komeili suurennettuna kolmena kuvana "korkeuksissa" ja hän oli myös näytelmän taustahahmona.

Sukutapaamiseen oli tullut 174 suvun jäsentä ja heidän lisäkseen vielä alle viisivuotiaita kymmenkunta. Ilmoittautumisen jälkeen suvun jäsenillä oli mahdollisuus esittäytyä Juhana Pihan kuvaamalle videolle.

Sukukokous alkoi perinteisellä yhteiskuvalla, jossa sukukokoukseen osallistuneet vanhimmat jäsenet komeilevat eturivissä. Suvun yhteisen ikäpiirin jälkeen sukukuoro esitti Onni E. Helkiön sanoittaman ja marssin säveltäjän Ilmo Riihimäen johtamana suvun marssin. Oltermanni Seppo Kartano piti tervetuliaspuheessaan myös hiljaisen hetken suvun poismenneitten henkilöiden muistoksi. Eeva Yrjäsen pitämän pöytärukouksen jälkeen siirryimme herkkupöytien ääreen nauttimaan suussasulavista ruoista.

Iltapäivän ohjelma alkoi sukukuoron esittämillä lauluilla Lähde ja Kesäillalla. Annukka Ritvasen juhlaesitelmä Hellmanin geenistä jouduttiin valitettavasti peruuttamaan av-teknisistä syistä.
Gábor Molnár piti lyhyen katsauksen läsnäolemisesta, kuvaillen läsnäolemisen mekanismeja ja peilisolujärjestelmän piirteitä. Lauloimme yhdessä Kevätpäivä Kangasalla.
Seppo Kartano kertoi sukutietojen päivityksen tilanteesta. Paula Karlssonin kuvaili kirjoittamiaan uusia tutkimuksia Emanuel Hellmanin ja Liisa Virkun esipolvista jopa 1500-luvulle asti. Kirjoja oli ostettavissa sukukioskista ja on hankittavissa myöhemminkin. Esivanhempien kotikylistä saimme myös kartan, jossa oli tietoa taloissa asuneista kantavanhemmistamme.

Iltapäiväkahvin ja täytekakun jälkeen nautimme Heli von Bruunin kirjoittamasta ja Jukka Laineen ohjaamasta näytelmästä Helkkilän tuvassa. Näytelmä, joka esitettiin kolmannen kerran sukutapaamisen ohjelmana, avasi jälleen monille uuden näkökulman suvun historiaan.

Tilaisuudessa järjestettiin ensimmäistä kertaa ns. Kuplakisa, jossa kaikkien nähtävänä olleen suvun kantaisän Emanuelin valokuvan perusteella suvun jäsenet kuvasivat ajatuksia, jotka saattoivat olla Emanuelin ilmeen taustalla. 26 henkilöä teki ehdotuksia, jotka tullaan esittämään suvun verkkosivuilla. Palkintoraati valitsi seuraavien sukulaisten ehdotuksen parhaimmiksi: Outi Järvenpää, Martti Marttila, Jouko Helomaa ja Niilo Sipilä saavat palkintona Emanuelin kehystetyn valokuvan.

Illalla osa sukulaisista kokoontui vielä yhteiseen illanviettoon Rauman vesitornissa.

Sunnuntain sukutapaamisen aloitimme käynnillä Hellman-Helkkilän sukuhaudalla, jossa Gábor Molnár piti puheen sekä Juho Helomaan haudalla, jossa Marja Pakkala muisteli isoisän isäänsä. Hautausmaalta ajoimme esivanhempiemme kotikylien kautta Pyhämaan kirkkoon yhteiseen messuun, jossa kanttorina toimi Ilmo Riihimäki.

Jos haluatte lukea myös Tuomo Lindgrenin Pyhämaan kirkossa pitämän saarnan, se löytyy täältä:

https://puheita.wordpress.com/2015/06/15/mika-on-sinun-viulusi/

Tutustuimme messun jälkeen vanhaan uhrikirkkoon. Yhteiset kirkkokahvit joimme vielä Pyhämaan Portissa.

Ilma Raumalla oli lauantaina kaunis ja jäähallin lämpiössä tunnelma hyvin lämminhenkinen ja välitön. Sunnuntain vesisateesta huolimatta yhteenkuuluvuuden tunne oli voimakkaasti läsnä.

Paula Karlssonille lämmin kiitos vastuun kantamisesta ja sukutapaamisen eri osa-alueitten yhteensovittamisesta ehyeksi kokonaisuudeksi.

Kiitos Linnunpönttöön annetuista lahjoituksista sukuseuran toiminnan tukemiseksi.

Kutsu

Uuden puheenjohtajan Tapio Suvannon tervehdys

Väistyvän puheenjohtajan Gabor Molnarin puhe sukuhaudalla 14.6.2015

Annukka Ritvanen: Hellmanin geeni?

Kuplakisan voittajat

Sukukokous_Raumalla_13.6._2015_001_3.jpg