Tervetuloa Helkkilän Hellman-suvun kotisivuille!

Helkkilän Hellman-sukuun kuuluvat kaikki Emanuel ja Liisa Hellmanin jälkeläiset ja heidän kanssaan avio- tai avoliitossa olevat tai olleet.

Sivuston ylläpitäjänä on Mikko Mäki. Sukuseuralle on luotu sähköpostiosoite: 
helkkilanhellmansuku@gmail.com
Kaikki ovat oikeutettuja lähettämään materiaalia sivustolle laitettavaksi ja kaikenlaista tietoa, kuvia ja kertomuksia otetaan vastaan mielihyvin. 

Ajankohtaista

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on 11.7. 2022 merkinnyt Helkkilän Hellman -suvun sukuseuran yhdistysrekisteriin. Yhdistyksen nimi on rekisteröintipäivästä lukien Helkkilän Hellman -sukuseura ry. Ohessa Seuran voimassaolevat säännöt.

Säännöt

Helkkilän Hellman -suvun sukuseuran 70 -vuotistaivalta juhlittiin Raumalla 11.6. 2022

Helkkilän Hellman -suvun 15.sukukokous pidettiin ravintola Juhlahovissa Raumalla 11.6. 2022. Edellisestä sukutapaamisesta oli ehtinyt kulua jo 7 vuotta. Koronaepidemian vuoksi tapaamista oli jouduttu kahdesti siirtämään vuodella eteenpäin. Mutta nyt suvun jäsenet pääsivät taas toistensa pariin ja jatkamaan sukuseuran pitkää tapaamisperinnettä. Juhlapaikkakin oli monelle ennestään tuttu. Sukutapaamisia on Juhlahovissa järjestetty kahdesti aiemminkin (v.2005 ja v.2010). Aurinkoisessa, lähes helteisessä säässä paikalla oli yhteensä 84 suvun jäsentä, jotka oltermanni Seppo Kartanon tervehdyspuheen jälkeen asettuivat perinteiseen yhteiskuvaan.

Sitten edellisen tapaamisen sukuseuramme on ylittänyt kunnioitettavan 70-vuoden rajapyykin. Jouko Helomaan esitys (ks. alla) Seuran ja suvun historiasta ja tapaamisperinteestä kuvaa oivallisesti ja seikkaperäisesti näitä vuosikymmenien aikana järjestettyjä tapaamisia. Kantavanhempiemme synnyinsijoista johtuen Rauman kieli on aina läheisesti kuulunut sukutapaamisten yhteyteen. Rauman murre on edelleenkin monen suvun jäsenen "oma kieli" ja Ossi Paavolan loistavasti esittämä Nortamon kirjoittama raumankielinen tarina suorastaan hurmasi juhlaväen. Kantaisä Emanuel Hellmanista tamperelaisessa valokuva-ateljeessa vuonna 1879 otettuun valokuvaan liittyy Tapio Suvannon kertoma mielenkiintoinen tarina. Kyseessä ollut pitkä ja vaivalloinen hevoskyyti Kestikievareineen Tampereelle ja takaisin. Edellisten lisäksi ohjelmassa oli yhteislaulua ja varsinaisen ohjelmaosuuden alussa tarjottu juhla-ateria.

Varsinaisen 15.sukukokouksen asialistalla tärkein kohta oli sukutoimikunnan valmistelema esitys sukuseuran rekisteröimiseksi. Tähän liittynyt Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) päätös Seuran sääntöjen ennakkotarkastuksesta on saatu 4.1.2022. Päätöksessä todetaan, että sääntöjen merkitsemiselle yhdistysrekisteriin ei ole estettä. Käytännössä rekisteröinti tarkoittaa rekiteröimättömän Helkkilän Hellman -suvun sukuseuran muodollista purkamista ja Seuran toiminnan jatkamista uuden Helkkilän Hellman -sukuseura ry:n nimellä. Sukukokous hyväksyi yksimielisesti rekisteröintiin liittyvän Seuran purkamisen. Puretun Seuran jäsenile tarjotaan mahdollisuus jatkaa perustettavan Helkkilän Hellman -sukuseura ry:n jäseninä.

Uuden Helkkilän Hellman -sukuseura ry:n perustamisasiakirjan allekirjoitus ja järjestäytymiskokous (ensimmäinen sukukokous) pidettiin edellisen kokouksen jälkeen. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Tapio Suvanto. Hallituksen jäseniksi Jouko Helomaa (toimii samalla hallituksen varapuheenjohtajana), Arja Tienhaara, Elisa Saarivirta, Päivi Nyman, Jussi Ahvenjärvi, Tuula Maijala, Anni Helkiö, Soili Lehtinen, Elina Lindgren ja Mikko Mäki. Suvun oltermannina jatkaa Seppo Kartano. Seuran perustamisilmoitus liiteasiakirjoineen on kokouksen jälkeen toimitettu PRH:lle. Virallinen päätös ja ilmoitus rekisteröinnistä saataneen loppukesästä. Jäsenyyden jatkamista koskeva ohje puretun Seuran jäsenille toimitetaan rekisteröimispäätöksen tutltua voimaan.

Jouko Helomaa: Helkkilän Hellman -suvun historiasta ja tapaamisperinteestä

Uutta kotisivuilla

Helkkilän Hellman -suvun ensimmäinen sukukokous 26.3. 1951. Sukukokouksen osanottajien valokuva.

Ohessa historiaa Valdemar ja Helma Pihan lasten ja heidän puolisoidensa kynästä Anja -kuopuksen muistikirjoissa.(Lähettänyt Inkeri Kangasvuo).

Anja Pihan muistokirja 1

Anja Pihan muistokirja 2

Helkkilä Hellmanin suvun aikana 1852 - 1909. Sukutoimikunnan tettämä julkaisu vuodelta 1969.

Suvun kantavanhemmat

Kantavanhemmat Emanuel Hellman ja Liisa Virkku ja heidän lapsensa

Suvun kantaisä Emanuel Hellman (12.7.1794-12.2.1881) ja hänen esipolvikaavionsa

Suvun kantaäiti Liisa Virkku (28.3.1798-20,6.1868) ja hänen esipolvikaavionsa

Liisa Tiirikka (7.6.1830-19.2.1892)

Amalia Ylitalo  (26.12.1832-11.10.1915), toiseksi vanhin tytär

Kustaa Hellman, vanhin poika (5.6.1935-15.9.1891) vaimonsa Nuuran kanssa ja Nuura kaikkien lastensa kanssa 1890-luvun loppuvuosina

Samuel Hellman (5.5.1838-28.1.1914), Emanuel Hellmanin toiseksi vanhin poika. Tässä kuvassa Mimmin Hellmanin kanssa jouluna 1912-13 (?)

Juho Hellman (7.9.1842-15.2.1917), toinen kuva ja tässä kuvassa perheineen 1900-luvun alussa

Eeva Kestilä (7.9.1842-16.6.1887)

 

Vieressä sukumme logo ja vaakuna. Katso tarkemmin selostusta täältä

gabor_molnar_hellman_large.jpg

logo.jpg