Sukumme logo ja vaakuna

Gabor Molnar

logo.jpg

Ohessa on kuva sukumme logosta ja vaakunasta. Logon suunnitteli Jousia Piha sukumme kehystarinan pohjalta. Kaikki, jotka ovat nähneet Heli v. Bruunin kirjoittaman kuvaelman sukumme sukutapaamisissa (2005 ja nyt 2010) tunnistavat mistä viulu ja liekit ovat peräisin. Logoa käytetään ainakin sukutapaamismerkkinä, jota voi kerätä osallistumalla mainittuihin tilaisuuksiin. Niissä on vuosiluku ja ne tulevat jatkossakin olemaan saatavissa tapaamiskohtaisissa värikombinaatioissa. Logonapin käytölle vain mielikuvitus voi asettaa rajoja.

 


Suvulle ja suvun jäsenten käyttöön lahjoitetun vaakunan on suunnitellut heraldinen taiteilija Harri Rantanen, joka on piirtänyt vaakunan myös presidenteillemme Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen. Suomessa sukuvaakunoiden käyttö palautuu keskiaikaiseen traditioon. Nykyään Suomen Heraldinen Seura (per. 1957) pitää rekisteriä maan porvaris- suku- ja yhteisövaakunoista ja valvoo, että vaakunat on piirretty heraldiikan eli vaakunaopin sääntöjen mukaisesti.

Yhteinen visuaaliset symbolit (logo ja vaakuna) vahvistavat yhteenkuuluvuutta, joka on mieluisa tunne, sillä siitä saa voimaa j a elämänuskoa.
vaakuna.jpg
Sukumme vaakunan kilpikuvassa on  kuusi heraldista ruusua muodostaen ympyrän, ja ne ympäröivät viulun tallaa, jonka päällä on palava liekki. Kuvan värit ovat sininen ja kulta. (Kuvaus ei ole virallinen vaakunakuvaus, joka saadaan aikanaan, kun vaakuna rekisteröidään).
Kuusi heraldista ruusua viittaavat suvun kuuteen sukuhaaraan. Heraldiset ruusut ovat yleinen vaakunoiden elementti. Sub rosa (ruusun alla) viittaavat mm.  luottamuksellisuuteen.  Ruusu viiden terälehden kanssa oli Lutherin sinetissä.  Suomen upseerien arvonmerkkeinä on heraldiset ruusut (vänrikistä everstiin).
Kehän keskellä on suvun kehystarinan ytimenä oleva symboli palavista viuluista (viulun talla ja sen päällä liekki). Viulun talla voi viitata musiikkiin yleensä ja vieläkin laajemmin,  taiteeseen, kauneuteen.  Liekki tai tuli vaakunassa (mm. usean suomalaisen yliopiston vaakunassa) viittaavat  Prometheuksen tuleen. P  varasti tulen Zeukselta antaakseen sen ihmisille koska se suojelee, pelastaa, pitää hengissä. Prometheus tarkoittaa "on edeltä käsin tietävä", tietämisen valon tuoja. Liekki kuuden heraldisen ruusun keskellä voi viitata myös lämpöön suvun jäsenten kesken.
Vaakunan väreiksi haluttiin kulta ja sininen viittaamaan Raumaan (Rauman vaakunassa samat värit),  suvun ”alkukodin” sijainnin mukaan.

Sukumme vaakunasta ja sen käytöstä on tehty ohjeistus sukutoimikunnan kokouksessa 22.10.2011.

Suvullamme on tunnuslause. Se on osa vaakunaa ja se on "KYL HELLMAN AI HELLMAN O".  Lause omalta osaltaan ankkuroi mielikuvat sukumme alkukodista Raumaan. Se ilmaisee myös jatkuvuuden periaatteen ja myös sen, että sukumme jäsenet on "veistetty samasta puusta". Jotta voisi sanoa olevansa Hellman, on muistettava ei ainoastaan esivanhempiemme hyvät ja esimerkilliset piirteet vaan myös toinen toistemme vahvuudet. Lause kannustaa muistamaan mitä, missä oloissa, mitä periaatteita noudattaen sukumme jäsenet ovat sata vuotta sitten saaneet aikaan. Pystymme nyt ja tulevaisuudessa vastaavaan jos haluamme.